Een praktijkverklaring is een relatief nieuw instrument in het Nederlandse onderwijssysteem, bedoeld om de positie van werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt te versterken. Het is gericht op mensen die moeite hebben om een volledige mbo-opleiding te volgen en af te ronden, maar die wel specifieke vaardigheden hebben geleerd in de praktijk. Met een praktijkverklaring kan worden aangetoond dat iemand bepaalde werkprocessen beheerst binnen een mbo-opleiding, zonder dat daarbij het volledige diploma is behaald.
Wat is een praktijkverklaring
Het traject voor een praktijkverklaring omvat het volgen van praktijkgerichte scholing bij een erkend leerbedrijf, in samenwerking met een mbo-instelling. De deelnemer leert specifieke vaardigheden die aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt en het bedrijf waar de praktijkopleiding plaatsvindt. Na succesvolle afronding van het traject ontvangt de deelnemer een praktijkverklaring van de betrokken mbo-instelling. Deze verklaring geeft weer welke onderdelen van de mbo-opleiding succesvol zijn afgerond.
Doel van een Praktijkverklaring
Het doel van de praktijkverklaring is meervoudig: Het verhoogt de arbeidsmarktkansen voor mensen die niet in staat zijn een volledige mbo-opleiding te volgen. Het biedt werkgevers de mogelijkheid om werknemers gericht op te leiden voor specifieke taken binnen hun bedrijf. Het draagt bij aan de erkenning van praktijkleren als waardevolle weg naar arbeidsmarktcompetenties.
De praktijkverklaring is daarmee een belangrijk instrument om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen, vooral voor diegenen die buiten de reguliere paden vallen maar wel waardevolle vaardigheden kunnen en willen ontwikkelen.
Beleef de Logistieke keten - regio Uden Veghel
Opdrachtgever STL & Logistiekelingen
Klik hier en lees meer
Voor het Sector Instituut Logistiek, STL en netwerkorganisatie Logistiekelingen hebben wij een inhoudelijk programma ontwikkeld voor een tweedaags regionaal evenement.
NPLV Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid
Project AanDeBak-Garanties in de Gemeente Tilburg
Klik hier en lees meer ….
Wat is het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid NPLV
In verschillende gebieden in Nederland staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Hier stapelen problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid zich op.
Daarom werken 6 ministeries, 19 gemeenten, bewoners en lokale partners aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in onder meer 20 gebieden. Hier wonen samen 1,3 miljoen mensen.
Met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) pakken we de problematiek er in samenhang aan. Samen met publiek-private allianties, onder leiding van burgemeesters.
Onder de programmalijn Optimale kansen valt het project AanDeBak-Garantie met als doelstelling
Als projectleider AanDeBak-Garantie Tilburg hebben wij als opdracht:
Jongeren uit de NPLV-wijken ondersteunen bij het kiezen van een kansrijke opleiding, waarbij werkgevers noodzakelijke ondersteuning bieden en tevens een baangarantie geven nadat de opleiding succesvol is afgerond.